Aktivace vnitřní samoléčebné síly

Aby se naše tělo vyléčilo zranění nebo zánětu, spoléhá se na své vlastní léčivé síly. A některé potraviny mu při samoléčbě mohou být zvláště užitečné.

Bez ohledu na to, zda máme rýmu nebo naražený palec na noze, naše tělo si s takovými drobnými nepřízněmi osudu většinou poradí samo. Velkou roli v tom hrají samoléčebné schopnosti našeho těla, s jejichž pomocí se zotavujeme z drobných poranění, zánětů nebo nemocí.

Na tyto síly můžeme svým způsobem života mít velký vliv. Podpořit tělo může dostatek pohybu a co nejméně stresu. A také některé potraviny, pokud je jíme pravidelně.

Špenát a listová zelenina

Zelená zelenina jako rukola, špenát nebo kapusta zmírňují záněty v těle. Podporují také imunitní systém a stimulují hojení ran. Jsou to tedy opravdové superpotraviny na podporu hojení těla. Za tyto zdravotní přínosy je zodpovědný především vysoký podíl vitaminu C a také vitaminu K a antioxidantů (1).

Med

Med má také silný protizánětlivý účinek. Zabíjí bakterie, proto je užitečný například při nachlazení. Kromě toho působí i na malá poranění: Med ránu chrání, čistí a urychluje její hojení (2).

Ořechy

Ořechy obsahují velké množství bílkovin, zdravých tuků a také minerálních látek a vitamínů. Mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a další pomáhají tělu léčit a zvyšovat imunitní obranu. Mimochodem podobné účinky mají i lněné nebo konopné semínko a slunečnicová semínka.

Jogurt

Střevo je pro naše zdraví velmi důležité – nachází se zde kolem 70 procent našeho imunitního systému. A aby naše obranyschopnost fungovala optimálně, potřebujeme zdravou střevní flóru a spoustu „dobrých“ střevních bakterií. Jogurt obsahuje mnoho probiotických bakterií mléčného kvašení, a proto má pozitivní vliv na naše střevní zdraví (3).

Kysané zelí a fermentované potraviny

Mezi tzv. probiotika patří také fermentované potraviny. Kysané zelí a korejské kimchi například dodávají střevům mnoho užitečných bakterií a také podporují odstraňování „špatných“ střevních bakterií (3).

Zázvor

Zázvor umí udělat v gastrointestinálním traktu hotové zázraky. Kořen přirozeně pomáhá proti nevolnosti a povzbuzuje trávení. Gingeroly - to jsou štiplavé látky v zázvoru – také působí proti zánětům v těle, a mohou tak pomáhat léčit nemoci, jako je revmatismus a artróza. Zázvor je také účinný proti virům nachlazení a posiluje imunitní systém (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723656/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat